Antalya - Kanal Tedavisi - Endodonti Nedir? Kanal Tedavisi Fiyatları?
Kanal Tedavisi - Endodonti Nedir? Neden Yapılır? Antalya
Kanal tedavisi, dişin merkezindeki küçük, iplik şeklinde olan dokunun, yani dişözünün (pulpa) çıkarılması işlemidir. Kanal tedavisi enfekte olmuş, çürümüş dişleri tedavi ederek kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Pulpa, dişi besleyen kan damarları ve sinirler açısından zengindir. Pulpa hasarına derinleşen çürük, çatlayan diş, alınan darbeler neden olur. Diş çürümesine bağlı olarak hasar gören pulpa şiddetli diş ağrısı yaptığı için çıkarılmalıdır. Kanal tedavisi sırasında pulpa ile diş siniri çıkarılır, dişin içi temizlenir ardından açılan boşluk doldurulur.
Diş çürükleri tedavi edilmediğinde, kök çevresinde oluşan bu apseler nedeniyle kemik kaybı gibi ciddi durumlar ortaya çıkabilir. Dişten çıkarılan diş siniri, pulpa diş sağlığı ve işlevi için hayati önem taşımaz. Pulpa ve içerisindeki sinirler alınsa da, diş temel işlevini yerine getirir. Bu sinirler artık sadece sıcak ve soğuk algısında kullanılan duyusal sinirler olur.
Kanal tedavisi ağrılı mı? sorusu tedaviye başlayan her kesin aklındadır. Genellikle ağrılı bir uygulama olarak düşünülür, bu sebepten çoğu hasta tedaviyi ertelemek ister. Oysa modern teknikler ile kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve rahat bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez. Ağrı oluşursa bu ancak bölgedeki enfeksiyondan kaynaklanır. Kanal tedavisinin amacı hastaları rahatsız eden gece ağrılarını, diş hassasiyetini diş kaybı yaşamadan ortadan kaldırmaktır. Tedavi; diş ve çevre dokularının etkili bir şekilde uyuşturulmasıyla başlar ve ortalama 45 dakika içinde seans tamamlanır.
Kanal tedavisi (endodonti), Antalya'nın en iyi kliniklerinden birisi olan Dent Plaza Group Diş Kliniğinde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Kanal tedavisi (endodonti) işlemi yaptırmak isteyen hastalarımız, randevu için Antalya’da bulunan diş kliniğimiz ile iletişim kurabilirler.
Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Uygulanmalıdır?
Kanal tedavisini gerektiren en önemli durumlar derin çürükler, travmalar ve diş kemiğinde oluşan çatlaklardır. Bu gibi durumlarda pulpa çıkarılarak diş korunur. Kanal tedavisinin bireyler için en önemli artısı dişi kurtarmak ve dişin kemik yapısını kaybetmemektir. Kanal tedavisi gereken durumlara ilişkin belirtiler:
- Derin çürükler
- Yüz ve boyunda şişlik
- Yansıyan diş ağrısı
- Özellikle sıcak veya soğuğa karşı diş hassasiyeti
- Çiğneme ya da ısırma esnasında ağrı
- Diş etlerinde sivilce benzeri yara oluşumu
- Çatlamış diş
- Diş etinin şişmesi
- Koyulaşmış diş etleri
Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Yapılmaz?
- Dişin kökünde diş dolgu işlemi gerçekleştirilmesine rağmen, dişin ana çatısı üst dolgu için müsait değilse
- Çürük dişin çevresinde, kök etrafındaki kemikte, diş etinde kayıp varsa,
- Kök kanalını temizlemek mümkün değilse,
- Diş dikine kırılmışsa,
- Enfeksiyona bağlı inatçı karakterdeki iltihaplanma ve akıntı varsa kanal tedavisi yapılmaz.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisinin; çürük ve enfeksiyonun yok edilmesi, diş kanallarının şekillendirilmesi, kanalların doldurulması ve dişin tekrar işlevsel hale getirilmesi olmak üzere dört temel aşaması bulunur.
- Kanal tedavisi bir diş hekimi, endodonti uzmanı tarafından gerçekleştirilir.
- Diş kanal tedavisi dişte oluşmuş hasara göre tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir.
- Kanal tedavisinde ilk olarak yapılacak olan kök kanallarının şeklini görmek için röntgen filmi çekerek çevredeki kemiklerde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını belirlemektir. Röntgen filmi sayesinde dişteki hasar değerlendirilir ve gerek duyulursa kanal tedavisi yapılmasına karar verilir.
- Kanal tedavisine karar verildikten sonra diş hekimi dişin yakınındaki alanı uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Bazı durumlarda diş siniri öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir. Genelde hastanın rahatlaması ve prosedürün düzgün uygulanması için bölgeyi uyuşturmak tercih edilir.
- Tedavi sırasında o bölgeyi kuru ve tükürüksüz tutmak gerekir. Bu sebeple dişin etrafına su geçirmez lastik tabaka yerleştirir.
- Diş hekimi kök kanalına bir erişim deliği açar. Delik ön dişin arka tarafına, azı dişlerinin kuronuna açılır. Bu delikten içerideki zararlı bakteriler, çürümüş sinir dokusu ile pulpa dişten çıkarılır. Temizleme işlemi kök kanal törpüleri kullanılarak gerçekleştirilir.
- Çapları giderek artan törpüler deliğe yerleştirilir. Temizleme işlemini tam yapabilmek ve kanalı etkin şekilde doldurabilmek için kanalın genişletilmesi gerekir. Törpüler kök kanallarının çeperlerini kazır, fırçalar ve dişi temizlemek için diş boyunca çalışılır.
- Bu işlem esnasında artık sinirler alındığı için hasta hiç ağrı hissetmez.
- Kazıma işlemi sırasında çıkan mikro kalıntılar düzenli olarak sıkılan su veya sodyum hipoklorit ile temizlenir. Dişin içini doldurmak için, ince bir çubuğa benzeyen, vücutta reaksiyona yol açmayan guta percha adı verilen bir kauçuk bileşiği kullanılır.
- Dişin iç kısmı temizlenince açılan delik kapatılır. Dişin hasarına bağlı olarak halk arasında diş dolgu olarak bilinen bir restorasyon tekniği uygulanır. Restorasyonun doğru uygulanması kanal tedavisinin başarısını ciddi anlamda etkiler.
- Dişin doğal görünümü ve şeklini eski hale getirmek için dişin üstüne kuron kaplanır. Diş kırılmış ise, kuronu kaplamadan dişi onarmak için post uygulanır.
- Kanal tedavisinin bir seansı ortalama 30-45 dakika kadar sürer. Tedavi işlemi bittikten sonra dişin en az iki kez röntgeni çekilir. Diş ve tedavi kontrol edilir. Tedavi tamamlanmış olur.
Bazı diş hekimleri, endodonti uzmanları dişi kalıcı bir şekilde doldurmadan bir hafta beklemeyi tercih eder. Kök kanal tedavisi aynı gün içerisinde tamamlanmazsa, kalıcı dolgu malzemesi yerleştirilmeden dişin içindeki oyuğa yemek artıklarının dolmaması için geçici bir dolgu yapılır. Bir hafta dişin iyileşmesi beklenir. Bir sonraki seansta geçici dolgu çıkarılır. Kalıcı diş dolgu malzemesi ile dişteki oyuk kapatılır. Kanal tedavisine ihtiyaç duyan diş genellikle büyük bir dolgu gerektirir, geniş çürüme vardır ya da başka bir zayıflığı mevcuttur. Bu dişi korumak ve kırılmasını önlemek üzere diş tacı, diş kaplaması uygulanabilir. Hekiminiz çekilen son röntgeni de kontrol edip tedavinin başarılı olduğunu düşündüğünde, kanal tedaviniz ikinci seansta tamamlanmış olur.
Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kanal tedavi sonrası en az üç saat bir şey yenmemelidir.
- Kanal tedavisi ilk seansta bitmezse, tedavi bitinceye kadar ilgili dişi ya da dişleri kullanmamaya özen gösterilmelidir. Bu şekilde yapısı geçici olarak zayıflamış dişin henüz desteklenmeden hasar görmemesi hedeflenmektedir.
- Bir iki gün boyunca hassasiyet olabileceğinden aşırı sıcak ve soğuk içeceklerden kaçınmalıdır.
SIK SORULAN SORULAR
Kanal tedavi fiyat bakımından estetik diş tedavilerini içeren uygulamalara göre daha uygundur. Diş kanal tedavisi fiyatları için net bir rakam söylenemez. Kanal tedavisi fiyatını etkileyen pek çok etmen vardır. Diş dolgu fiyatı, kanal tedavi fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle diş hekimi ya da ortodonti uzmanı tarafından muayene olmak gerekir. Hekimin uygun gördüğü şekilde tedavi yapılmalıdır.
Kanal tedavisi ücreti belirlenirken:
- Kaç dişe kanal tedavisi yapılacağı,
- Kanal tedavisi gerektiren dişin kök sayısı,
- Enfeksiyonun durumu, abse veya kistin var olup olmadığı,
- Tedavinin kaç seansta tamamlanacağı,
- Diş hekiminin bilgi ve tecrübesi,
- Kliniğin bulunduğu şehir veya semtin bu konudaki ortalama fiyatları etkili olur.
Türk Diş Hekimleri Birliği’nin açıklamış olduğu tarifede tek diş kanal tedavisi ücreti ve diş dolgu fiyatı bulunmaktadır. Bir yıl boyunca uygulanacak olan tarifedeki kanal tedavi fiyatları ve diş dolgu fiyatları taban fiyatlar olduğundan kesin bağlayıcılığı yoktur.
Kanal tedavisi (endodonti) işlemini uygun fiyatlarla Antalya’da yaptırmak isteyen hastalarımız, randevu için diş kliniğimiz ile iletişim kurabilirler.
Kanal tedavisi, dişin enfeksiyon durumuna göre bir ya da iki seansta yapılır. Ortalama bir kanal tedavisi 30 -45 dakika arasında sürer.
Kanal tedavisi tedavi esnasında acılı bir işlem değildir. Diş kökünde enfeksiyon olması durumunda tedavi sırasında bir miktar ağrı hissedilebilir.
Kanal tedavisinin tamamlanmasını takip eden ilk birkaç gün boyunca, kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama özellikle de temizlenmiş bir enfeksiyon mevcut ise bölgedeki dokuda hassaslık olabilir. Kanal tedavisinden sonra ağrı yaşayanlar mevcut ağrılarını ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edebilir.
Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara, çene kemiğine ulaşıp apse yapabilir. Bu da maalesef şiddetli ağrı ve kısa sürede diş kaybına neden olabilir.