Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji), Diş Eti Çekilmesi, Şişmesi, İltihabı Tedavisi Nedir? Fiyatları Antalya
Periodontoloji Nedir?
Periodontoloji; diş eti sağlığıyla ilgilenmenin yanında dişler ve diş etlerindeki dokuların, diş eti hastalıklarının, dişlere destek olan kemik dokularındaki hastalıkların tedavisi ile de ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Bu alanda hizmet veren uzman diş hekimlerine de periodontist denir.
Periodontolojide ilk hedef, sağlıksız ve kurtarılması imkansız gibi görünen dişlerin yeniden kazanılmasıdır. Aynı zamanda hastanın genel sağlığının korunması içinde periodontoloji dalına, periodontistlere ihtiyaç vardır. Örneğin kronik diş eti enfeksiyonu olan bir hastanın bağışıklık sistemi tehlike altındadır.
Diş eti çekilmesi sebebiyle, bireyin, ideal şekli bozulan gülme hattına da periodontal tedaviler uygulanır, bireye gülüş tasarımı yapılır.
Diş Eti Hastalığı Nedir? Antalya
Diş eti hastalığı diş etinin, dişlere destek sağlayan kemiğe kadar iltihaplanması haline denir.
Genel olarak ifade etmek gerekirse dişteki dokuların mikrobik dental plak nedeniyle enfeksiyon kapmasına diş eti hastalığı denir. Diş eti hastalığı her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır.Diş eti iltihabı rahatsızlığı olan her birey, bu durumu önemsemeli ve mutlaka tedavi ettirmelidir. Çoğunlukla ağrısız ilerleyen bu hastalıkta ilk önce ağız kokusu ve dişlerde kanamalar görülür. Bu durum uzman hekimler tarafından teşhis edilip tedaviye başlanmazsa kısa bir süre sonra dişler yerinden oynamaya başlar ve dişleri saran doku yok olduğundan dişler dökülür.
Diş etindeki kanamayı, kızarıklığı, göz ardı eden; ağız ve diş sağlığına gereken önemi göstermeyen bireylerde hastalık periodontitis düzeyine geldiğinde fark edilir. Bu da maalesef çoğunlukla hastanın dişlerini kaybetmesi ile sonuçlanır. Çünkü bu kadar ilerleyen bir hastalık ile hasar gören dişler genellikle tedavi edilemez.
Diş eti çekilmesi, diş eti şişmesi ve iltihabı gibi diş eti hastalıklarının (Periodontoloji) tedavisi, Antalya’nın en iyi kliniklerinden birisi olan Dent Plaza Group Diş Kliniğinde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Diş eti hastalıkları (Periodontoloji) tedavisi yaptırmak isteyen hastalarımız, randevu için Antalya’da bulunan diş kliniğimiz ile iletişim kurabilirler.
Diş Eti Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
- Diş eti şişmesi,
- Diş eti iltihabı,
- Diş eti kanaması,
- Günlük diş bakımı yapılırken görülen diş eti kanaması ya da durduk yere diş eti kanaması,
- Ağız kapalıyken diş hizasında görülen değişiklik,
- Diş eti doğal rengi olan pembeliğin kırmızıya ve mora dönüşmesi,
- Dişi tam sarmayan diş etleri,
- Çiğneme anında hissedilen ağrı,
- Dişlerin arasının açılmaya başlaması,
- Diş eti çekilmesi hastalığından dolayı dişlerin normalden daha uzun görünmeye başlaması,
- Diş eti apsesi
- Diş etinin büyümesi,
- Ağızda sürekli kötü bir tat ve rahatsız edici bir ağız kokusu olması,
- Diş hassasiyetinin artması,
- Dişlerde yerinden oynamaya başlaması diş eti hastalığı belirtisidir.
Periodontal Hastalık Tipleri ve Aşamaları Nelerdir?
Periodontal hastalık tipleri tespit edilirken enfeksiyonun diş eti, çene kemiği, diş ve çene arasındaki lif dokularından hangisinde olduğu belirlenir. Bu aşama önemlidir çünkü tedaviye bu tespite göre başlanır. Periodontal apselerin ebatları 20 mm ile 80 mm arasında farklılık gösterebilir.
Gingival Apse Ve Periodontal Apse Diş Apsesi Türleri
- Periapikal iltihap: Dişin kök kısmının ucunda oluşan diş iltihabı çeşididir.
- Periodontal apse: Diş eti çizgisindeki bakteriler ve plak dokusu periodontal cepte süratli bir şekilde yayılarak iltihaplı diş apsesi çeşidini oluşturur.
- Gingival iltihap: Direkt olarak dişi saran diş etinde oluşan diş eti iltihabı çeşididir.
Gingivitis (Diş Eti İltihabı)
Periodontitis - Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti apsesi türleri:
Gingivitis diş eti hastalığının ilk aşaması demektir. Diş eti iltihabı hastalığında diş etleri kızarıktır, diş eti şişmesi meydana gelir, ağız kokusu fark edilir ve ara ara kanama yaşanabilir.
Dişlerin doğru sürede ve şekilde fırçalanmaması, diş ipi kullanımının olmaması gibi sebeplerle diş yüzeyinde meydana gelen plak dokusu bu hastalığa sebep olur. Ağız ve diş sağlığı için gerekli olan bakımlar yapılmadığı zaman ,ağız ve diş hijyeni sağlanamamış olur. Bu nedenle ağız ve dişlerde toksin birikmeye başlar. Bu toksinler zamanla diş eti tahrişine ve diş eti iltihabına sebep olur. Diş eti iltihabı hastalığında dişler fırçalanırken ve diş ipi kullanılırken diş eti kanaması görülür.
Gingivitis hastalığı ilk aşamadaki diş eti hastalığı olduğu için daha diş kemiği ve dişe bağlı dokular etkilenmemiştir. O yüzden hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Erken teşhis edilip,gerekli önlemler alındığı takdirde dişler ve diş eti olması gereken sağlığına kavuşabilir. Diş kaybına kadar giden kötü neticelerden hasta kurtarılabilir.
Diş eti iltihabı (gingivitis) tedavisi ihmal edildiği takdirde hastalık ilerler ve periodontitis gelişir.
Periodontal (diş eti hastalığında) hastalık, dişleri saran diş etlerinin diş yüzeyinden çekilerek dişlerin veya diş köklerinin meydana çıkmasına neden olur. Bu diş eti çekilmesi ilerlediğinde zamanla diş yüzeyinde cepler oluşmasına neden olur. Bu ceplerde gıda atıkları ve plaklar süratle birikmeye başlar. Biriken bu gıda atıkları ve plaklar hastalığın çabuk ilerlemesine zemin hazırlar.
Diş eti çekilmesi hastalığının ilerleyen evrelerinde dişi saran yumuşak doku ve dişi destekleyen kemik dokusu zarar görmeye başlar, zamanla hastanın kemik dokusu yok olur ve hasta dişlerini kaybedebilir. Diş eti çekilmesi çok sık karşılaşılan bir enfeksiyondur. Periodontitis hastalığı daha ilk aşamalarda ise diş eti çizgisinin hemen alt tarafında plakları tutan cep görülür. Bu aşamada periodontitis görülen hastaya uzman periodontistimiz kliniğimizde tedaviye başlar. Doktorumuz hastaya ağız ve diş sağlığını korumak için evde yapılması gereken bakımın nasıl olacağını ayrıntılı bir şekilde anlatır. Uzman periodontistimiz hastalarımıza doğru diş fırçalama eğitimini verir. Bu sayede hastalığın ilerlemesi, dişleri tutan kemik ve liflerin hasar görmesi engellenebilir.
İlerlemiş periodontitis ise; diş eti iltihabının hastanın çene kemiğine, periodontal liflerine tedavi edilmesi imkansız hale gelmiş düzeyde zarar verdiği aşamadır. Bu durum hastalığın artık son aşamasında olduğu anlamına gelir. Yoğun tedavilerle dişlerin kurtarılma ihtimali olsa da genellikle hastalık ilerlediyse zarar gören bu dişler maalesef kurtarılamaz. Diş eti çekilmesi sebebiyle hasar gören dişler yerinden oynar ve dökülür ya da çekilmek zorunda kalınır.
Geç tespit edilen periodontitis dişlerde diş ve diş etleri arasında periodontal cepler olur. Bu ceplere yerleşen bakteriler sebebiyle hastalık hızla ilerler. Hızla yayılan enfeksiyon aynı zamanda ağrılıdır. Geç tespit edilen hastalık dişe destek olan dokulara zarar verdiği için dişler sağlamlığını yitirir, dişler sallanır ve dökülür. Bu dişler kendiliğinden dökülmemiş olsa bile yemek yemedeki işlevini kaybettiği için hastayı zorlar. Periodontist tarafından çürümemiş olsa da sallanan, ısırma ve çiğneme fonksiyonlarını kaybeden bu dişler çekilir.
Diş Eti Hastalığı Neden Olur?
- Ağız ve diş sağlığına gerekli önemin gösterilmemesi,
- Düzenli ve doğru fırçalanmayan dişler nedeniyle dişlerde oluşan bakteri plağı,
- Diş ipi kullanılmaması,
- Aşırı alkol tüketimi ve sigara tüketimi ya da uyuşturucu kullanımı,
- C vitamini eksikliği,
- Yetersiz ya da sağlıksız beslenme,
- Zararlı gıdaların sık sık tüketilmesi,
- Yanlış beslenme alışkanlıkları,
- Gebelik, menopoz, hormonal değişiklikler,
- Genetik yatkınlık,
- Obezite,
- Lösemi, HIV / AIDS, romatoid artrit, diyabet hastalığı,
- Kanser tedavileri,
- Kalp ve tansiyon ilaçları, antidepresanlar ve bazı ilaçların yan etkileri diş eti hastalığına neden olur.
Diş Eti Hastalığı Tedavisi Sonra Yapılması Gerekenler
- Uzman periodontistimizin hasta için reçete ettiği ilaçlar talimatlara uygun bir şekilde kullanılmalıdır.
- Hasta ağız ve diş sağlığını koruma adına dişlerini günde minumum 2 kez 2 dakika doğru ve etkili şekilde fırçalamalıdır.
- Günde mutlaka 1 kez diş ipi doğru bir şekilde kullanılmalıdır.
- Anti bakteriyel olan gargaralar ağız hijyeni için mutlaka kullanılmalıdır.
- Yılda 2 kez diş kontrolleri için diş hekimlerine muayene olunmalıdır.
- Sigara ve alkol alışkanlıkları bırakılmalıdır.
- Doğru ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
- Ağız ve diş sağlığına zarar verecek ürünleri tüketmemeye özen gösterilmelidir.
Sık Sorulan Sorular
Diş eti hastalığı tedavi fiyatları hastadan hastaya değişmektedir. Uzman diş hekimimiz kapsamlı bir muayenenin ardından size özel bir diş eti hastalığı tedavi fiyatı verebilir. Diş eti çekilmesi, diş eti şişmesi ve iltihabı gibi diş eti hastalıklarının (Periodontoloji) tedavi fiyatları Antalya’da, uygulamanın yapıldığı kliniğin lokasyonu, uygulanan tedaviye ve diş hekiminin tecrübesi gibi değişik faktörlerden etkilenir. Diş eti hastalıklarının (Periodontoloji) tedavisini Antalya’da uygun fiyatlarla yaptırmak isteyen hastalarımız randevu ve ön muayene için diş kliniğimiz ile iletişim kurabilirler.
Diş eti hastalıkları, önemsenmeyip erken tedavi ettirilmediği takdirde kalp, mide, diyabet, dolaşım sistemi hastalıklarını tetikler, bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olur. Hamilelerde ise daha farklı hastalıklara sebep olabilir.
C vitamini eksikliği diş eti hastalığına sebep olabilir.
Tedavi sonrası diş eti en erken 1 hafta en geç 2 hafta kadar bir sürede iyileşir
Öncelikle Periodontist tarafından diş eti apsesi olan bölge muayene edilmedir. Diş eti iltihabı için periodontistimizin uygun gördüğü antibiyotikler doğru bir şekilde kullanılmak şartıyla diş iltihabı 1 haftada içinde geçer.
Anti bakteriyel olan ağız gargarası diş eti hastalıklarında kullanılır. Diş eti hastalığınıza göre sizin için en uygun gargara periodontist tarafından önerilecektir.
Diş eti çekilmesi(periodontitis) sebebiyle en çok yaşanan komplikasyon diş ve çene kemiği kaybıdır. Diş eti hastalığı hemen teşhis edilmeli ve daha fazla ilerlemeden mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü hastalığın ilerlediği kişilerde tedavi süreci daha ağırdır.
İlerlemiş bir diş iltihabı hastalığı olan kişinin bağışıklık sisteminde ciddi sorunlar olabilir. Diş iltihabı sebebiyle dolaşım sistemi bundan etkilenirse vücudun sağlıklı diğer organlarında da hastalıklar görülebilir.