Diş Çürüğü Ağrısına Ne İyi Gelir?

Öncelikle diş çürüğü ağrısı yaşanıyorsa vakit kaybetmeden diş tedavi ettirilmelidir. Tedavi edilene kadar ise diş çürüğü ağrısına iyi gelen şu işlemler yapılabilir:

  • Tuzlu ılık su ile ağız çalkalamak çürük dişin içindeki atıkları temizlemede ve bakterileri öldürmede etkilidir. Deniz tuzu ile hazırlanan tuzlu su kullanılarak ağız çalkalanmalıdır. Oksijenli su ile de gargara yapılabilir.
  • Ağrı yaşanan bölgeye soğuk kompres uygulanmalıdır.
  • Doktor tavsiyesi ile alınan ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
  • Yastık kullanarak yatmak diş çürüğü ağrısına iyi gelir.
  • Karanfil yağının ağrıları hafifleten etkisinden faydalanmak için ağrıyan bölgeye karanfil yağı sürülebilir.

Çocukta, Genç Yaşta Diş Çürümesi Nasıl Durdurulur?

Her birey sağlıklı ve bembeyaz dişlere bir ömür sahip olmak ister. Çürük diş; kötü görüntüsü, yaşanan diş ağrısı nedeniyle istenmeyen bir durumdur. Fakat yanlış beslenme alışkanlığı olduğunda, ağız ve diş sağlığı için gerekli doğru ve etkili temizleme işlemleri yapılmadığında, düzenli diş kliniği kontrollerine gidilmediğinde; 5 yaşındaki çocuğun diş çürümesi sorunu yaşaması, genç yaşta diş çürümesi sorunu yaşanması, orta yaşta ya da yaşlılıkta diş çürüğü sorunu yaşanması kaçınılmaz bir durumdur.

Çürüyen diş tedavi edilmezse sorun büyür ve diş kaybı ile sonuçlanır. Genç yaşta diş çürümesi durumunu yaşamamak, ağız ve diş sağlığını korumak için istikrarlı aynı zamanda itinalı davranılmalıdır. Çocukta, genç yaşta diş çürümesi sorunun durdurulması için aşağıda anlatılanlara dikkat edilmelidir.

Diş Çürüğü Nasıl Geçer?

Diş yüzeyinde görülen kararmalar hafif düzeydeyse diş çürümesini durdurmak için aşağıdaki işlemler yapılmalıdır:

  • Diş hekimimizin tavsiye ettiği bir diş macunuyla dişler günde iki kez en az 2 dakika doğru ve etkili şekilde fırçalanmalıdır.
  • Dişler arasında kalan atık diş yüzeylerinin birbirine dönük bölgelerinde çürüğe neden olacağından her gün en az 1 kez diş ipi kullanılmalıdır.
  • Haftada birkaç kez gargara yapılmalıdır. Gargara işlemi için deniz tuzuyla hazırlanan gargaralar da kullanılabilir.
  • Şekerli, asitli gıdaları sık sık tüketmekten kaçınılmalıdır. Dengeli, sağlıklı, besleyici gıdalar ve yüksek alkali özellikli suları tüketilmeli, öğün aralarında sürekli bir şeyler atıştırılmamalıdır.
  • Hafif düzeydeki çürümelerde flor uygulaması yapılabilir.
  • Dişlerin çürümesini beklemeden doğal dişleri bir ömür, sağlıkla kullanabilmek için diş hekimi kontrollerine düzenli olarak 6 ayda bir gidilmelidir.

Evde Diş Çürüğü Temizleme İşlemi Yapılabilir Mi?

Yeni başlayan diş çürümeleri ilerlemeden durdurulabilir. Evde doğru ve etkili bakım yapıldığında diş yüzeyindeki siyahlığın büyümediği görülür. Tam bir temizlik için ise diş hekimi tarafından gerekli işlem yapılmalıdır.  

Diş Çürükleri Neden Oluşur?

Tüketilen ürünlerin artıkları dişlerden temizlenmediğinde diş plağı oluşmaya başlar. Plaklar zamanla diş taşlarına ve içlerinde bulunan zararlı bakteriler nedeniyle diş çürüklerine neden olur. Diş taşlarının diş yüzeyinden düzenli olarak temizlenmesi diş sağlığını korumak adına önemli bir adımdır.  

Çürük Diş Tedavisi Nedir?

Çürümüş diş evde tedavi edilemez. Diş çürümesi kademeli olarak oluşur ve her bir kademede uygulanan tedavi birbirinden farklıdır.  Her seviyedeki çürük için de farklı işlemler ancak diş kliniği ortamında ve diş hekimleri tarafından yapılabilir. Yalnız diş yüzeyinde kalmış diş çürükleri dolgu işlemi ile tedavi edilir. Derinleşerek pulpuya ulaşmış diş çürüklerinde kanal tedavisi uygulanır. Kurtarılamayacak düzeyde çürümüş dişler çekilir. Çekilen dişlerin yerinde oluşan boşluklar yapılan tedaviler ile kapatılır.  Çekilen diş nedeniyle kaybedilen diş fonksiyonları köprü işlemi ile uygulanan zirkonyum kaplama ya da implant tedavisi ile yeniden kazanılır.

Çürük Diş Çekilmezse Ne Olur?

Kurtarılamayacak düzeyde çürümüş dişler diğer dişlerin sağlığı, hastanın genel sağlık durumu düşünülerek çekilmelidir. Diş çekimi diş hekimlerin en son tercih ettiği işlemlerdendir fakat çürük diş çekilmezse hastada şiddetli diş ağrısına, apseye, kan ile vücuda karışabilecek enfeksiyona ve diğer sağlıklı dişlerde de çürüğe neden olabilir.

Diş Çürüğü Durdurulur Mu? Çürüyen Diş Eski Haline Döner Mi?

Çürük diş, diş hekimi tarafından bir tedavi yapılmadan eski haline dönemez. Diş çürüğü oluşmadan tedbir alınmalı diş sağlığı korunmalıdır. Çürüyen diş tedavi edilerek ve gerekli günlük bakımlar yapılarak diş çürümesi durdurulabilir.  Flor ya da ozon tedavisiyle de diş çürümesi durdurulabilir.

Diş Çürümesi Belirtileri

  • Çürükler genellikle diş yüzeyinde siyah lekelemeler olarak görülür. Bazı durumlara diş yüzeyinde hafif olan lekelenmeler diş içinde derinleştiğinden küçük siyah lekeler dahi dikkate alınıp diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.
  • Çürük diş ağız kokusu yapar.
  • Soğuk, sıcak gıdalar tüketirken çürük dişte şiddetli ağrı oluşur.
  • Uzun süren diş ağrıları yaşanır.
  • Yüzde ve ağız içinde şişlik oluşur.

Diş Çürümeye Başlayınca Ne Yapılmalı?

Diş çürüğü başlangıç seviyesindeyse hastaya florür tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi diş minesini onarmada etkilidir.

Diş Çürümesi Hangi Vitamin Eksikliğinde Görülür?

Düzenli ve etkili bakımlar dışında diş çürüğünü önlemenin bir yolu da vitamin eksikliklerini gidermektir. D vitamini ve K2 vitamini kemik ve diş dokusundaki kalsiyum yapısı için önemlidir. Vücutta bu vitaminler eksik ise diş çürüklerinde artış yaşanır. Kalsiyum içerikli besinleri düzenli tüketmek ve vitamin eksikliklerini gidermek diş çürümelerini önlemede etkilidir.