Diş Taşı (Tartar) Temizliği, Detertraj, Derin Diş Temizliği, Küretaj, Polisaj Fiyatları - Antalya
Diş Taşı (Tartar) Temizliği Nedir? Antalya
Diş taşı temizliği; diş yüzeyinde ve dişin diş eti ile birleşen yerlerinde oluşan tartarın (diştaşı ) uzman diş hekimi tarafından çıkarılması işlemine denir. Diş eti ile diş hattında oluşan tartar zamanla diş eti iltihabına ( gingivitis ) yol açar. Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde diş kaybına neden olabilecek bir çok sorunları da beraberinde getirir. Sert ve gözenekli bir yapıda olan diş taşları, yiyecek ve içecekleri tutmaya devam ettiği için bakteri oluşumu devam eder. Bu da kişiyi ve çevresini rahatsız edecek derecede ağız kokusuna neden olur. Diş tartarı temizleme, tüm bu sorunları ortadan kaldırarak ağız hijyeninin sağlanması hususunda çok önem taşımaktadır. Ayrıca diş taşı (tartar) temizliği, gülüş tasarımı yaptırmak isteyen hastalarımız için öncelikli olarak yapılan uygulamalardandır.
Diş taşı (tartar) temizliği, detertraj, derin diş temizliği, küretaj ve polisaj uygulamaları Antalya’nın en iyi kliniklerinden birisi olan Dent Plaza Group diş kliniğinde başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Diş taşı (tartar) temizliği, detertraj, derin diş temizliği, küretaj ve polisaj uygulamalarını Antalya’da yaptırmak isteyen hastalarımız randevu için diş kliniğimiz ile iletişim kurabilirler.
Diştaşı neden oluşur ?
- Diyabet, yaşlılık ve bazı ilaçlar nedeniyle ağız kuruluğunun olması
- Diş temizliği ve ağız bakımının ( diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ) yeterli düzeyde olmaması
- Baş ve boyun gibi ağıza yakın yerlere radyoterapi tedavisi alınması
- Sigara kullanılması
- Tükürük yapısının tartar oluşumunu hızlandıran yapıda olması
- Şeker ve karbonhidrat içeren yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi
- Diş fırçalama alışkanlığının hiç olmaması
- Diş ipi kullanılmaması
Diş taşı en kolay nasıl temizlenir? Derin diş taşı temizliği nasıl yapılır?
Diş taşı temizliği evde yapılabilecek bir tedavi olmayıp aksine uzman diş hekimleri tarafından diş kliniklerinde yapılması gerekli bir işlemdir. Evde diş taşı temizliği yapanlar sadece diş taşı oluşumunu engellemek için düzenli ve yeterli diş fırçalayan ve diş ipi kullanan kişilerdir. Diş taşı temizliği aşamaları:
Muayene:
Diş hekimi, dişleri, diş etlerini ve ağız içini muayene ederek sorunları ve tartarın boyutunu tespit eder.
Diş ölçeklendirme (scaling):
Diş yüzeyinde filmlerin veya biriken madde katmanlarının çıkarılması işlemidir.
El Tipi Manuel Aletler:
Diş hekimi diş yüzeyinden tartarı çıkarmak için el tipi aletler olan diş taşı ve küret kullanır.
Ses Dalgası İle Çalışan Cihazlar (Ultrasonik Aletler):
Ses dalgası ile çalışan ultrasonik cihaz yardımı ile hareketli uç diş yüzeyindeki tartarı gevşetir ve böylelikle tartar daha rahat bir şekilde dişten koparılır. Diş yüzeyinde tartar tortusu kalmaması için diş hekimi basınçlı su kullanır.
Kumlu Diş Macunu ile Diş Fırçalama (Polisaj):
Diş hekimi tartarı dişlerden çıkardıktan sonra hastanın dişlerini kumlu bir diş macunu ve güçlü bir elektrikli fırça ile fırçalayacaktır. Bu yöntem dişleri fırçalar ve derinlemesine temizlemenin yanı sıra cilalayarak parlatır.
Diş İpi Kullanma:
Diş hekimi hastanın dişlerini profesyonel bir diş ipi ile geride kalan diş taşlarını da temizler.
Florür tedavisi:
Diş hekimi en son aşama olarak florür tedavisi uygular. Bir ağızlığa dökülen köpüklü bir jel veya macun olan florür hastanın dişlerine yerleştirilir. Bir dakika beklettikten sonra durulanır ve böylece dişler florür vernik ile boyanır. Bu vernik ağızda sertleşir ve dişleri çürüklere karşı koruma görevi görür.
Küretaj işlemi nedir? Subgingival küretaj Nedir?
Küretaj, diş taşlarının diş etlerinin altına ilerlemesi nedeniyle yapılan kazıma işlemidir. Tartar nedeniyle oluşan diş eti iltihabı hastalığının tedavisinde kullanılan bu yöntemde yalnızca diş eti değil, diş köklerine kadar olan bölüm temizlenir. Diş küretajı diş köklerinde meydana gelebilecek sorunların önlenmesi için gerekli olan derin temizliktir. Diş eti küretajı işleminde diş taşlarının diş etlerinin içinden temizlenmesi için hastaya genellikle lokal anestezi uygulanır. Küretaj hem üst, hem de alt çenenin tümüne yapılabilir. Diş küretaj tedavisi ile, diş eti iltihabının ilerlemesini önlemek mümkündür. Diş ve diş etinin birleştiği çizgide tartarın ilerlemesiyle oluşan diş eti iltihabı nedeniyle meydana gelen periodontal ceplerde kanama ve şişlik gibi semptomlar ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, daha basit bir işlem olan diş taşı temizleme yerine biraz daha komplike bir tedavi olan küretaj tedavisinin uygulanması bu sorunların etikil bir şekilde çözülmesini sağlamaktadır.
Küretaj Nasıl Yapılır?
- Diş hekimi, hastanın ağız içi muayenesini yapar ve küretaj için yol haritası belirlenir.
- Diş küretaj tedavisine başlamadan önce hastanın ağrı duymasını önlemek amacıyla lokal anestezi uygulanır.
- Hastanın diş eti iltihabı ileri seviyede ise açık küretaj denilen bir yöntemle, ölü dokuyu çıkarmak için diş eti ceplerine keskin bir kesici alet sokulur.
- Diş etlerinden ölü veya iltihaplı doku çıkarılır ve diş taşları derinlemesine temizlenir.
- Ağız sıklıkla steril bir solüsyonla yıkanarak artıklar temizlenir.
- Kapalı küretaj yöntemi ile hafif düzeyde olan diş eti iltihabı, hastanın diş eti ceplerine küçük kesikler atılarak diş taşları derinlemesine temizlenir.
- Tartarların ve plakların tekrar diş etlerine yerleşmesini önlemek amacıyla diş etleri dikilerek düzeltilir.
Küretajın Avantajları
- Küretaj tedavisinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Başlıcaları şunlardır:
- Diş etlerinin periodontal ceplerinde oluşan iltihaplı ve ölü doku ağızdan temizlenir.
- Diş eti iltihabının ilerlemesi durdurularak çene kemiği erimesini önler.
- Periodontitis ( diş eti çekilmesi ) oluşumu engellenir.
- Ağız, diş ve diş eti sağlığı korunmuş olur.
- Diş kaybının önüne geçilir.
Küretaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Küretaj işlemi sonrası ilk gün ağır fiziksel aktiviteler yapılmamalı.
- İlk 48 saat süresince sigara içilmemeli.
- İyileşmeyi yavaşlatmasından dolayı alkol alınmamaı.
- Aşırı sıcak ve soğuk ya da baharatlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı.
- Diş etlerine basınç uygulanmamalı.
- İbuprofen veya asetaminofen gibi rahatlatıcı ilaçlar alınmalı.
- Küretaj yapılan bölgedeki dişlerle bir süre çiğneme yapılmamalı.
- Çorba veya püre gibi daha yumuşak yiyecekler tercih edilmeli.
- Ağız, günde 3 kez ılık tuzlu suyla gargara yapılmalı.
- Kütetaj tedavisi yapılan bölge ilk gün çok hafif fırçalanmalı.
- Diş ipi kullanmaya 2-3 gün sonra başlanmalı.
- Diş hekiminin uygun gördüğü aralıklarla muayeneye gidilmeli.
Detertraj Polisaj (Diş Cilası) Nedir? Polisaj diş temizleme?
Diş polisaj veya dişte polisaj nedir sorusu merak edilen bir konudur. Diş sağlığı kapsamında uygulanan diş temizliği işlemleri diş taşı temizliği ve diş cilası olmak üzere iki aşamada uygulanır. Detertraj Polisaj işlemi, dişlerin üzerinden diş taşları (tartar) tamamen temizlendikten sonra yapılır. Diş hekimi elektrikli bir fırça (polisaj fırçası) yardımı ve polisaj diş macunu ile dişlerin üzerinden tek tek geçerek 15-20 dakikada yaptığı bu işleme diş cilası da denir. Bu işlem sayesinde diş taşlarının neden olduğu lekeler temizlenerek dişler beyazlatılır yani lekelerden arındırılarak kendi doğal rengine kavuşmuş olur. Ayrıca diş hekimi tarafından tartar temizlenirken dişlerde oluşan mikro çizikler polisaj işlemi sayesinde tedavi edilir. Dolayısıyla çizikler kapatıldığı için plak ve bakteriler oralara tutunamaz.Böylece tekrar tartar oluşma riski önlenmiş olur.
Diş Cilası Yaptırmak Gerekli midir? Polisaj Ne İşe Yarar?
Diş taşı temizliği, dişlerdeki tartarı ortadan kaldırsa da tek başına yeterli değildir. Günlük hayatın koşturmacasında bazen dişler ya fırçalanmaz ya da alelade temizlik işlemi yapılır. Bundan dolayı diş taşı temizliği yaptıranlarda ilerleyen zamanlarda tekrardan diş taşı oluştuğu görülür. Dolayısıyla dişlere yapılan cilalama işlemi, dişlerin yüzeyini pürüzsüzleştirerek diş yüzeylerinde bakteri ve diş taşı birikimini önler. Bundan dolayı dişlerin çürümesi engellenmiş olur. Diş taşı temizliğinde polisaj uygulaması dişlerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Sağlıklı ve sağlam dişlere sahip olunmuş olur.Bakteri birikimini önlediği için ağız kokusunu büyük oranda azaltır.
Sık Sorulan Sorular
Diş taşı temizletme fiyatları; diş temizliği öncesi (varsa) yapılan işlemlere, temizliğin boyutuna, kullanılan malzemelerin kalitesine ve hastanenin bulunduğu lokasyona göre değişkenlik göstermektedir. Diş taşı temizliği fiyatlarını öğrenmek için uzman bir hekime muayene olmak gerekmektedir.
Diş taşı (tartar) temizliği, diş küretajı ve detaylı diş temizliği fiyatları Antalya’da uygulamanın yapıldığı kliniğin lokasyonu, kullanılan malzeme, diş hekiminin tecrübesi ve döviz kuru gibi değişik faktörlerden etkilenir. Diş taşı (tartar) temizliği, diş küretajı ve detaylı diş temizliği işlemlerini Antalya’da uygun fiyatlarla yaptırmak isteyen hastalarımız randevu için diş kliniğimiz ile iletişim kurabilirler.
Diş taşı temizliği, ortalama 30 dakika süren kolay bir işlemdir . Fakat bu süre tartarların kalınlığı ve miktarına göre değişmektedir . Diş taşlarını temizlemek genellikle bir seansta biterken diş eti iltihabı gibi sorunların olduğu durumlarda bu süre uzayabilmektedir .
Diş taşı temizleme işlemi yapılırken iğne vurulmasına yani lokal anesteziye gerek yoktur . Diş hekimi tartarları el aletleri (ölçeklendirme ) veya diştaşının kalınlığına göre ultrasonik cihazlarla temizler. Bu işlem süresince ağrı veya acı duyulmaz .
Derin diş temizliği, dişlerinizin yüzeylerinde önemli ölçüde bakteri ve tartar birikimi olduğunda gereklidir. Diş eti hastalığı nedeniyle cepler oluştuğunda, bakteri ve tartar bu boşlukları işgal etmeye başlayacaktır. Temizlenmezse, periodontal hastalık ve nihayetinde diş kaybı meydana gelebilir.
Derin diş temizliği normal tedavilere göre çok daha derinlemesine olduğundan ve diş eti çizgisinin daha aşağısına kadar uzandığından, biraz acı veya sıkıntı yaşanabilir. Derin diş temizliği sırasında hoş bir deneyim sağlamak için, diş hekiminiz genellikle işlem yapılmadan önce işlem bölgesini uyuşturur. Anestezi uygulandıktan sonra bir miktar karıncalanma hissi yaşayabilirsiniz, ancak derin diş temizliği sırasında önemli bir sıkıntı yaşamazsınız.
Diş taşı ( tartar ) temizliği yapıldıktan sonra diş ve diş etlerinde hassasiyet meydana gelmektedir .Bu nedenle bir süre ( bu süre diştaşının derinliğine göre değişmektedir . en az bir gün dikkat edilmelidir .) çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır . Dis temizletdikten sonra en az 2 saat dişlerde renklenmeye neden olan çay, kahve, kola vb. besinler tüketilmemelidir ve daha sonra ki süreçte de azaltılmalıdır .Ayrıca sigara gibi tütün mamülleri de kullanılmamalıdır . Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı konusunda daha fazla dikkat edilmelidir