Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka, bir bilgisayarlı sisteminin pek çok algoritma kullanarak insan beyin sinir hücrelerinin işlevini görebilecek bir yapıda olmasıdır. Yapay zeka rasyonel düşünme, buna uygun davranma, yeni şeyler öğrenme, problem çözme kabiliyeti olan, insanın insan ile olan bilişsel işlevlerini taklit edebilen bir sistem olarak açıklanabilir.

Diş Tedavilerinde Yapay Zeka Kullanılır mı?

Teknolojideki hızlı gelişmeler yapay zekanın hayatımızın her alanında olmasını zorunlu kılmıştır.

Sağlıkta yapay zeka kullanımı ile teşhisler ve tedaviler hızlanmış, hata oranları düşmüştür. Sağlıkta her branş için farklı farklı alanlarda yapay zeka kullanılmaktadır.

Diş hekimliği tedavilerinde yapay zeka: teşhis, tedavi, dental işlemler için materyal üretimi aşamasında kısacası hemen hemen her aşamada kullanılmaktadır. Yapay zeka destekli tedavileri olan hastalar kaliteli tedaviden memnun kalırlar. Yapay zeka destekli tedavi yapan diş hekimleri profesyonel çalışır, hızlı ve harika sonuçlar alırlar.

Yapay zeka her geçen gün gelişmekte, yaşanan gelişmeler sağlık sektörü ve diş hekimliği sektörüne hızla entegre edilmektedir.

Yapay Zeka Diş Hekimliğinde Hangi Alanlarda Kullanılır?

Cep telefonu uygulamalarından büyük şirketlerin güvenlik sistemi uygulamalarına kadar pek çok alanda yapay zekanın en çok kullanıldığı sistem görüntü tanımadır. Görüntü tanıma sistemlerinin diş radyolojisine uyarlanması radyoloji alanın hızını belirgin oranda artmıştır. Radyoloji ise tüm diş tedavilerinin en önemli işlemlerindendir. Bu alanda yaşanan gelişme tüm diş hekimliği branşlarını pozitif şekilde etkileyerek tedavilere de hız katmıştır. Yapay zeka gelişmeleri diş hekimliği alanlarına çabucak uyarlanarak implant tedavilerinde, kanal tedavilerinde, diş kaplama tedavilerinde ve diğer tedavilerde kullanılmaktadır. Yapay zeka destekli sistemler diş hekimliğinde:

  • Teşhis koyma,
  • Tedavi planlama,
  • Hastayı takip etme,
  • Diş kaplamada tedavi öncesi tedavi neticesini ekrana yansıtan simülasyonlar oluşturma,
  • Diş teli tedavilerinde, ortodontik tedavilerde,
  • Kaplama üretmede,
  • Gülüş tasarımı planlama…aşamalarında kullanılır. Yapay zeka destekli sistemlerin diş hekimliği tedavilerinde kullanımı ile tedavideki klinik hata payı en aza inmiştir, zaman ve para tasarrufu sağlanmıştır.

Yapay Zeka Destekli Sistemler Diş Hekimlerine Hangi Noktalarda Yardım Eder?

Yapay zeka destekli sistemler verdiği detaylı sonuçlar, tuttuğu kayıtlar, yaptığı analizler ve uygun gördüğü tedaviler ile başta teşhis olmak üzere tedavinin her aşamasında diş hekimine yardımcı olur. Genel olarak yapay zeka diş hekimlerine:

  • Diş eksikliklerinin tespiti,
  • Dişlerdeki ve çenedeki restorasyonlarının belirlenmesi,
  • Çürük ve periapikal patolojilerin tespiti,
  • Kist ve tümör tespiti,
  • Periodontal sorunlarının tespiti,
  • Dental anomaliler,
  • Diş implantı tedavisinin planlanması,
  • Uygun implantın tespiti,
  • Tedavi planlaması seçenekleri gibi birçok alanda pek çok veri ortaya koyarak yardım eder.

Diş Hekimliği Fakültelerinde Yapay Zeka İle Eğitim

Yapay zekâ, diş kliniklerinde ve diş hekimliği fakültelerinin öğrenci yetiştirme sistemlerinde hızla yerini almıştır. Diş hekimliği fakültelerinde uzun yıllardır süre gelen geleneksel eğitimi değiştirmiştir. Diş hekimliği fakültelerinde yapay zeka ile hazırlanan sanal gerçeklik simülatörleri, robotik hastalar, diğer teknolojik gelişmeler artık diş hekimliği eğitiminin bir parçasıdır. Bu eğitimler sayesinde kullandıkları yapay zekanın klinik karar sistemleri, klinik hatalarını azaltan sistemleri, doğru teşhisleri ile öğrenciler fakülteden mezun olduklarında uzman diş hekimleri gibi doğru kararlar verebilirler. Bu sayede diş hekimleri daha iyi tedaviler yapabilir.

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde Yapay Zeka

Yapay zeka gelişimi ile diş hekimleri hatasız, estetik, işlevsel, hasta memnuniyeti ve konforu sunan tedaviler yapılabilmektedir.

Yapay zeka tabanlı teknolojik gelişmeleri takip eden diş klinikleri doğru teşhis ve tedavilerde yapay zekanın mükemmel desteği almaktadır. Yapay zeka sistemleri teşhis ve tedavide fonksiyonel olduğu kadar hasta randevularını, hasta verilerini, hastadaki kemik yapısı değişimlerini, diş eti dokusu değişimlerini takipte fonksiyoneldir. Bu sayede diş hekimleri sürekli kendilerine tedavi olan hastalarına kayda geçen verileri göz önünde bulundurarak diş tedavisi önerileri sunabilir.

Yapay zeka hastanın her dişini ayrı ayrı inceleyip takip eder. Zamanla yaşanan kemik kaybı, hasta için bu kaybın hızı analizler halinde diş hekimine sunulur. Yapay zekanın sunduğu bu bilgilerle her hasta için hastaya özgü diş tedavileri planlanır.

Sık Sorulan Sorular

Diş hekimlerine teşhis koyma, tedaviyi tespit edip tedavi planlaması yapma konusunda yardımcı hizmet sunan yapay zeka bir diş hekimi değildir, diş hekimleri ile kıyaslanmamalıdır. Yapay zeka destekli diş tedavileri ancak diş hekimlerine tedavi aşamasında fikir verebilir. Her hasta için özel istatistiki verileri sunduğundan yapay zeka diş tedavisi başarısını arttırmada etkilidir. Şu koşullar altında sadece yapay zekanın bir diş tedavisi yapması mümkün değildir. Bu nedenle diş hekimine tedavide destek hizmeti sunan yapay zeka ve diş hekimi başarısı kıyaslanamaz.

Sık sık yapılan tedavilerde yapay zeka teşhisleri % 85-95 oranında isabetli olmaktadır.