Diş Eti Şişmesi

Diş eti şişmesi tedavisi Antalya

Diş eti şişmesi, genellikle yetersiz ağız ve diş bakımlarından kaynaklanır. Uygun şekilde sağlanmayan ağız hijyeni, doğru ve etkili yapılmayan diş temizleme işlemleri diş eti şişmesine neden olur.

Diş eti şişmesi belirtileri:

  • Diş fırçalama ya da diş ipi kullanımı sırasında kanama görülmesi diş eti şişmesinin ilk ve en sık karşılaşılan belirtilerindendir.
  • Diş etinde kabarıklık,
  • Diş etinde kızarıklık,
  • Diş etinde ağrı,
  • Diş etinde kayganlık ve hassasiyet diğer diş eti şişmesi belirtileridir.

Diş eti şişmesi henüz ilk evredeyken Dent Plaza Group Antalya diş kliniğimizdeki deneyimli diş hekimlerimize başvurmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede gerekli tedaviye ufak müdahalelerle hemen başlanabilir.

Diş Eti Şişmesi Nedir?

Diş etinin olması gereken pembe renginden farklı olarak kırmızı olması şişmesi, diş kökünü saran diş etinde hassasiyet yaşanması durumuna diş eti şişmesi denir. Diş eti şişmesi bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Erken teşhis ile kolayca tedavi edilen hastalık ilerlediğinde diğer diş etlerine ve çeneye yayılır, diğer dişlerin sağlığını da tehdit eder.

Diş Eti Şişmesi Nedenleri

  • Aşırı sigara ve alkol tüketimi,
  • Bazı Ağız ve diş sağlığı hastalıkları, diş eti hastalıkları,
  • Diş eti iltihabı,
  • Yetersiz B ve C vitamini almak,
  • Yetersiz ağız ve diş hijyeni şeklinde sıralanabilir.

Kullanılan diş fırçasının sertliği ve dişleri sert fırçalama durumu da diş eti şişmesi vakalarına neden olabilir.

Hamilelikte diş eti şişmesi de gebelerde sık karşılaşılan bir durumdur. Bu ise gebeliğe bağlı olarak artan östrojen ve progesteron hormonlarının artar ve dişlerde plak oluşumuna diş etlerinin şişmesine neden olur. Hamilelikte diş eti şişmesi erken dönemde tedavi edilmelidir. Aksi taktirde bebeğin organ gelişimi kötü etkilenebilir.

Diş Eti Şişmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hastaların büyük çoğunluğu diş eti şişmesini çok ciddiye alamaz ve maalesef hastalık ilerler. Şişlik iyice arttığında diş kliniğine başvurmak hem diğer dişlerin sağlığı hem tedaviyi olumsuz etkiler. Diş eti şişmesi tedavi edilmediğinde çenede diğer dişlere doğru ilerleyebilir. Hatta diş kaybına neden olabilir. Diş eti şişmesinin ilerlemesi nedeniyle diş çürümemiş olsa dahi diş çekimi gerekebilir.

Diş kaybı yaşamamak için diş fırçalarken diş eti kanaması oluyorsa vakit kaybetmeden Antalya diş kliniğimize başvurmanızı tavsiye ederiz.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

Diş eti şişmesinin geçmesi için ilk yapılacak olan Dent Plaza Group Antalya diş kliniğimize başvurmaktır. Ardından diş hekimlerimizin tavsiye edeceği diş bakımına uygun şekilde bakım yapılmalıdır. Yine tavsiye edilen diş fırçası, diş macunu ve gargara kullanılmalıdır. Tedavi özelliği olan diş macunları diş eti şişmesine iyi gelir.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer Evde?

Diş eti şişmesi bireyin kendi başına tedavi edemeyeceği bir düzeyde olabilir. Hastalığın düzeyini tespit etmek için mutlaka diş hekimine görünülmelidir. Diş hekimi randevu günü gelene kadar “Diş eti şişmesi nasıl geçer evde?” sorunuza şu tavsiyelerle cevap verebiliriz:

  • Tuzlu su ile gargara yapılabilir. Tuzlu su ağızdaki pH düzeyini nötralize eder ve diş etinin şişkinliğini azaltır. Dolayısıyla diş ağrıları hafifler.
  • Karanfil yağı diş etinin şiştiği bölgelere 2-3 damla olacak şekilde masaj yapılarak sürülebilir. Karanfil yağının anti-mikrobiyal oluşu diş etindeki iltihabın kurumasında, ağrıların hafiflemesinde etkili olabilir.
  • Küçük bir parça taze zencefil yarım tatlı kaşığı tuzlu su ile ezilerek şiş diş etine 15 dk süresince uygulanabilir. Ardında ilgili bölge durulanır. Zencefil doğal bir antioksidan madde olduğu için şişlikleri dindirmede etkili olabilir.
  • Aloe vera bitkisinden çıkarılan jelin ağrı giderici, anti bakteriyel ve antioksidan özellikleri bulunur. Bu jeli diş eti şişen bölgeye uygulamak etkili olabilir.

Bilindiği gibi bu işlemler tam tedavi sağlayamaz. Ancak diş kliniğimize gelmeden ağrıları şişlikleri hafifletmede etkili olabilir.

Diş Eti Şişmesi İçin Tuzlu Su Gargarası Nasıl Hazırlanır?

Bir yemek kaşığı tuz,

Bir bardak ılık suyla karıştırılır.

Bu karışım ile sabah, akşam ve öğünlerden sonra otuz saniye gargara yapılır.